​Wielkie sprzątanie Wisły w Warszawie. 176 akcji, ponad 5000 uczestników – Dzień Ziemi z Operacją Czysta Rzeka

W weekend z okazji Światowego Dnia Ziemi w ramach Operacji Czysta Rzeka odbyło się 176 akcji w całej Polsce. Ponad 5000 osób sprzątało tereny zielone nad rzekami, lasy i inne zakątki. Według raportów na razie z 24 procent lokalizacji uwolniliśmy naturę z ponad 30 ton śmieci.

Co roku w związku z obchodami Światowego Dnia Ziemi w całej Polsce odbywa się najwięcej akcji sprzątania. Tak też jest w przypadku Operacji Czysta Rzeka. Ponad 5000 osób z workami na śmieci ruszyło w 176 lokalizacjach, aby sprzątać okolice. Najwięcej – 144 – było akcji otwartych, do których mógł zapisać się każdy w systemie, 27 akcji miało charakter prywatny. W tym czasie odbyło się też 5 akcji szkolnych.

Ponad 400 osób wzięło udział w wielkim sprzątaniu nad Wisłą – akcji Sztabu Głównego. 21 sztabów zebrało prawie 10 ton śmieci po prawym i lewym brzegu królowej polskich rzek.

Jeden ze sztabów nad Wisłą w Warszawie

Wielkie porządki odbyły się także na Odrze we Wrocławiu, ale także na Warmii i Mazurach, m.in. w Olsztynie, Purdzie, Lidzbarku Warmińskim, Dobrym Mieście czy Lubelszczyźnie – m.in. Chełmie, Lublinie, Międzyrzecu Podlaskim, Puławach, Radzyniu Podlaskim. Na Podkarpaciu sprzątano m.in. w Lubaczowie, Lesku, Narolu czy Sanoku.

Sprzątały wszystkie województwa. Najliczniej tradycyjnie na Mazowszu – 56 akcji, na Lubelszczyźnie – 23, na Podkarpaciu – 14, Warmii i Mazurach – 14 oraz Podlasiu i Kujawsko-Pomorskiem – 11.

„Wszystkim szefom sztabów i uczestnikom akcji – małym i dużym – bardzo dziękujemy za zaangażowanie. Razem możemy więcej i to widać w relacjach z akcji. Cieszymy się, że w wielu miejscach, tam, gdzie sprzątaliśmy kolejny raz, śmieci jest mniej. Z kolei w innych miejscach znajdowaliśmy odpady, do których nie dotarł nikt wcześniej i dzięki naszej akcji zniknęły z łona natury. Znów najwięcej było butelek szklanych i plastikowych i tzw. odpadów pokonsumpcyjnych, ale były też wielkie gabaryty – opony, materace, grille i wózki. Nawet zdarzył się niewybuch, który zabezpieczyła policja”

– mówi Izabela Sałamacha, rzeczniczka prasowa Operacji Czysta Rzeka.

Operacja Czysta Rzeka nie kończy swojej aktywności. W ramach wiosennej edycji porządki można robić do 6 maja! Dla spóźnialskich to ostatni dzwonek na rejestrację akcji i do akcji już istniejących – DOŁĄCZ DO AKCJI

Poniżej krótka relacja z Warszawy:

Operacja Czysta Rzeka to największa w Polsce akcja społeczne sprzątania terenów zielonych. w 4 edycjach ponad 15600 wolontariuszy zebrało ponad 500 ton śmieci. W tej edycji uczestniczy ponad 17 600 osób i zaraportowano do tej pory 136 ton śmieci.

Operacja Czysta Rzeka

To pierwsza w historii skoordynowana akcja społecznego sprzątania rzek na całej ich długości, z uwzględnieniem dopływów, a także brzegów i okolicy. Ma na celu zaangażowanie lokalnych społeczności, samorządów, organizacji pozarządowych, a także turystów do posprzątania rzek i terenów wokół, a w ciągu roku do utrzymania tam czystości. To także akcja edukacyjna i społeczna zakładająca w długiej perspektywie wpływanie na zachowania i postawy obywateli wyrażające dbałość o środowisko lokalne, w którym na co dzień żyją, z którego korzystają, i z którego w przyszłości będą korzystać następne pokolenia. Początkowo miała dotyczyć jedynie rzeki Bug, ale szybko okazało się, że są chętni do propagowania idei w całej Polsce. Dzięki temu w 4 edycjach ponad 15 000 wolontariuszy zebrało ponad 500 ton śmieci w całej Polsce.

Co roku akcję wspierają samorządy, organizacje pozarządowe, przedsiębiorcy, największe wypożyczalnie sprzętu pływającego oraz lokalni liderzy, media i przedstawiciele życia publicznego tacy jak: Jacek Kleyff, Andrzej Stasiuk, Adam Nowak i Raz Dwa Trzy, Stanisław Soyka, Urszula Dudziak, Kayah, Marek Kamiński, Anna Maruszeczko, o. Tomasz Dostatni, prof. Stanisław Baj, dr Andrzej Kruszewicz, o. Leon Knabit, Justyna Steczkowska, Beata Sadowska czy śp. Aleksander Doba.

Pomysłodawcą i organizatorem Operacji Czysta Rzeka jest Wydawnictwo 5 Strona – wydawca magazynu Kraina Bugu.

Piąta edycja Operacji Czysta Rzeka wspierana jest przez sponsorów i partnerów. Głównym Partnerem Edycji jest Fundacja Inter Cars. Marka Dafi jest Sponsorem Strategicznym. Sponsorem Oficjalnym jest Intel Technology, a wśród Sponsorów Wspierających znalazły się firmy: Epson, Forte Plus oraz PepsiCo. Firma Prologis jest Sponsorem Sztabu Głównego, a firma Segro Partnerem Oficjalnym. W gronie Partnerów Wspierających są: Arche, Bank Ochrony Środowiska, Servier Polska, Egis, Anpharm Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne, Dobra Energia Dla Olsztyna oraz Ecol-Unicon. Marka 4F jest Partnerem Sztabu Głównego. Partnerem Merytorycznym jest Asekol PL Organizacja Odzysku Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego. Partnerem Logistycznym została Toyota Auto Podlasie. Oficjalnym Ubezpieczycielem Edycji jest Generali, Oficjalnym Dostawcą Paliwa – sieć stacji paliw Moya, a firma Remondis otrzymała status Oficjalnego Odbiorcy Odpadów. Partnerem Technologicznym zostało Autenti, Partnerem Analitycznym – CUX Research, Partnerem DOOH – Jet Line, Partnerem Reklamowym – BeDigital, a Partnerem Informatycznym dhosting.pl.

Iza Sałamacha

Rzeczniczka prasowa Operacja Czysta Rzeka